15 de setembre 2006

JUNTA D'ACCIONISTES


Seria molt exagerat dir que l'informe que van fer els negociadors d'EU de les reunions mantingudes amb el Bloc i altres forces polítiques és contradictori amb la proposta que finalment es va votar en el Consell Nacional, però també seria exagerat afirmar que està en una línia constructiva.
Sobre el repartiment de llocs en la llista electoral ja hem parlat i continuarem fent-ho. Caldria però, fer notar altres aspectes menys cridaners, però igualment inquietants.
En el punt quatre de l'acord votat s'estableix la creació d'una Comissió Política de la Coalició Autonòmica. La seua funció és, segons el document, conformar "les respectives comissions per a concretar la preparació i desenvolupament de la campanya electoral, i el desenvolupament dels documents programàtics".
Nosaltres no anem a discutir que en l'esmentada comissió es tinga en compte el pes de cada formació política a l'hora de concretar diverses qüestions. El que ens preocupa és que es pose negre sobre blanc que "la representació d'EUPV suposarà el 60%, el BNV el 20 %, l'espai verd el 10% i el conjunt d'altres forces que integren la coalició el 10% restant". I ens preocupa perquè una cosa és repartir-se escons i un altra ben diferent calcar els seus criteris de repartiment a una comissió on es va a dissenyar una campanya electoral i es van a desenrotllar els documents programàtics. No cal ser molt llest per intuir que està pensant-se en possibles votacions. Un pèssim camí. Una coalició no es una junta d'accionistes i l'elaboració dels continguts que han d'il.lusionar els ciutadans perquè aposten pel canvi no es poden fer a colp de mà alçada.
En aquestes circumstàncies, hom no pot evitar pensar que la proposta d'acord que es va dur al Consell Nacional d'EU hauria d'haver-se presentat directament al Registre de la Propietat.

1 Comments:

At 16:01, Anonymous Anònim diu...

Anàlisi chartista del mercat electoral valencià

Acceptant que hi haja algú que em pegue una nyespla, jo que he fet els meus pinets en la borsa. I com ha estudiant de la Llicenciatura d'Econòmiques. l'anàlisi "chartista" que vols que fem ha de partir de dos premises.

1- Un anàlisi chart de borsa no pot aplicar-se exactament a la política, ja que tot i ser un mercat com un altre (unes empreses, els partits polítics, venen els seues productes, les polítiques plasmades al programa electoral, a uns clients, els votants, a canvi d'un benefici, en este cas un vot), hi han moltes variables en el mercat polític que no seguixen les mateixes regles de joc que en el mercat bursatil.

2- Les "charts" que anem a estudiar diferixen de les que ens dona Demoscòpia, ja que no és el mateix comprar el "producte BLOC" per a les Generals o Europees que per a les Locals o Autonòmiques.

Després de limitar el nostre camp d'actuació, a l'anàlisi chart podem vore com efectivament, el PSPV retalla diferències amb el PP, tot i que insuficients. Que el PP continua estant folgadament en la majoria absoluta i per descomptat és impensable no creure que vaja a continuar en la majoria simple. El BLOC té els millors resultats de la seua història en 2003 i no para de tindre una tendència positiva. EUPV tot just el contrari bé d'una situació "mitjanament bona" a estar a la vora de la extraparlamentarietat. I d'UV... tots ho sabeu.

Si açò fóra una anàlisi bursàtil, el primer que preguntaria a l'inversor seria... quin és el seu perfil? Conservador (en el sentit econòmic... pillins malpensats!), prudent o agressiu?

Si em contestara "conservador" li recomanaria que invertira en el PPCV, ja que és un valor segur, amb una rentabilitat baixa, però que a llarg termini ens donarà rendiments estables segurs, el PPCV seria el que és el BSCH en la borsa, quan u vol tindre els diners en borsa per a traure diners (poquets) segurs i sense arriscar gens, ha d'invertir en el BSCH.

Si em contestara què és un inversor prudent, li recomanaria que comprara accions del PSPV, ja que tot i ser un valor que ve d'una tendència baixista, els últims moviments fan esperar que tinga una pujada major que el PPCV que està tocant màxims històrics. Per tant, invertir en el PSPV pot reportar majors beneficis, això sí, a costa de majors riscos també. El PSPV a dia de hui és una espècie de Telefónica, on ja fa temps que està recuperant-se però encara no ha assolit els nivells de cotització d'antuvi.

Si el nostre inversor fóra agressiu, li diria que invertira en accions BLOC, ja que és un producte amb una volatilitat bastant elevada, però que tot i això presenta una tendència (amb altibaixos) clarament a l'alça, estos valors són els que en qualsevol moment poden "despegar" i alcançar repunts de més de 5 punts percentuals en una sessió bursatil. Per tant, un valor amb un elevat risc però una elevada rentabilitat també. Idoni per a amants del risc. Invertir en accions BLOC seria el més paregut a invertir en valors com Sogecable, Telecinco o Antena3.

Finalment l'opció d'EUPV és la més "fotuda" (ja no comptem amb UV, valor que ja no apareixeria ni al IBEX-35 i segurament en la lògica empresarial hauria estat absorvit per alguna altra empresa o directament desaparegut) ja que, tot i vindre d'uns resultats bons i més o menys estables, porta massa temps una tendència baixista per poder considerar-la una opció amb potencials rendibilitats, segurament si em vinguera algun accionista amb paquets d'EUPV li diria que ara és el moment idoni per vendre-les, ja que en estos moments de creació d'espectatives respecte al possible pacte a l'esquerra del PSPV, segurament el valor d'esta companyia siga ARA el més elevat de tots els possible en un futur a mitjà i llarg termini. Per tant, li recomanaria que si és un inversor en perfil agressiu, venguera les accions que té en EUPV i comprara del BLOC, la rendibilitat del qual és més elevada que la d'EUPV (seria passar de 0 a 4 ó 5 i EUPV ara en té 5... difícilment pot augmentar) i el risc de pèrdues menor (entre tindre no res i continuar tenint no res -però un poquet més- o de tindre alguna cosa a no tindre res). Tindre accions d'EUPV hui seria com tindre accions d'Ibèria.

La lògica del mercat diria que les accions més cares serien les del PPCV tot i que ara estarien en un xicotet moment de turbulència, sense vore clar quin seria el seu futur, si augment del valor o lleugera disminució. Les seues accions més cotitzades serien les del PSPV, amb un preu sensiblement inferior, però que a mesura que vaja acostant-se el període electoral anirien augmentant de preu -sobrepassant a les del PPCV fins i tot, l'especulació seria molt més forta en este cas-. Després estarien les d'EUPV amb una tendència baixista continua, pel degoteig de gent que estaria disposada a vendre-les, cada vegada a un preu més baix. I per últim les accions del BLOC serien les més barates del mercat però les més susceptibles de tindre augments del 200% ó 300% en molt poc de temps, per a després estabilitzar-se en eixe nou preu (si finalment les espectatives s'acompliren i entrara en les Corts) o per caure immediatament després, moment en el que els primers que vengueren serien els que "recollirien" la inversió realitzada en la renda més variable de totes les que hi havia.

Eixe és l'anàlisi bursàtil de les charts que ens apareixen, però com tots sabeu i entendreu després d'haver llegit l'anàlisi, la política no és exactament el mercat continu.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home