21 de setembre 2006

¿ATADO Y BIEN ATADO?

El procés de negociació del pacte electoral ha tancat moltes portes. Els òrgans de direcció d'EU consideren innegociable oferir al Bloc els tres diputats que demana i els del Bloc no estan disposats a conformar-se'n únicament amb dos.
A hores d'ara, no és realista insistir en aquest tira i arronsa. És evident que en el procés de negociació s'han produït errades. Moltes d'elles de forma intencionada. Però ja estan fetes. Un canvi radical de postura en EU seria tant com una moció de censura a Glòria Marcos. De la mateixa manera que una supeditació del Bloc als plantejaments d'EU provocaria un conflicte intern d'imprevisibles conseqüències. Per tant, seria sensat descartar qualsevol eixida que implique el suïcidi de Glòria Marcos o d'Enric Morera.
El principal escull per encarrilar novament la negociació és l'acord del Consell Nacional d'EU. Els seus redactors tenien motius de sobra per afirmar allò de "todo está atado y bien atado". L'experiència demostra però, que no hi ha nusos perfectes.
L'únic punt "dèbil" del text aprovat és que deixa oberta la possibilitat d'actuar sobre el tercer diputat d'Alacant que és l'únic que no està adjudicat a cap partit en concret. Naturalment, la fórmula no pot ser donar-lo formalment al Bloc però possibilita un marge de maniobra. És a dir: permet seguir negociant que és del que es tracta.
Aquesta negociació però, haurà de ser fina i creativa. El que dubtem és que puguen dur-la a terme les mateixes persones que tan expertes s'han mostrat en l'art de la brotxa grossa.

2 Comments:

At 12:29, Anonymous Anònim diu...

El problema no és sols el tercer diputat, el problema esta en el full aprovat per EU. Tota eixa proposta no és assumible.

 
At 16:30, Anonymous Anònim diu...

En rigor, es proposen tres llocs (5é de València, 3r d'Alacant i 4rt de Castelló) per a "altres forces", en principi ERPV, EV-PV i EV-EE, i es planteja que en el seu defecte el lloc corresponent seria "gestionat per EUPV". Aquesta formulació es va fer a propòsit per a deixar portes obertes a la búsqueda del consens, a gent de moviments socials, etc.
Naturalment, les persones per a gestionar la búsqueda del consens les decidirà cada força. En EUPV hi ha una comissió que recull la seua pluralitat interna, que és la única manera adequada de treballar. Cal recordar que l'acord al que s'arribe haurà de ser ratificat per referèndum intern. Per tant un acord que es fera marginant a un sector important d'EUPV tendria el risc de no ser aprovat per referèndum.
Per altra banda, no sé qui és l'"anonymous" que rebutja globalment la proposta d'EUPV, però és clar que des d'aquest rebuig no seria possible cap acord, i EUPV hauria de seguir el seu propi camí, cosa a la que, naturalment, té tot el dret, encara que preferiria bastir un acord ampli per a canviar la correlació de forces al País Valencià.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home