21 de setembre 2006

UN POC DE MEMÒRIA

La història no es repeteix però ajuda a reflexionar. Pot ser alguns han oblidat que ja va existir en el 1987 un pacte equivalent al que ara es plantegen EU i el Bloc. Un pacte que es va traduir en l'acord d'investidura que va donar suport a Joan Lerma com a president de la Generalitat.
El pacte incloïa, entre altres mesures, un compromís de baixar el llistó electoral del 5 al tres per cent. Si la reforma de l'Estatut que es plantejava no es va poder aprovar fou perquè s'hi oposaren PP i UV amb la col.laboració del CDS.
En la legislatura esmentada, EU i el Bloc –aleshores UPV- s'havien presentat en coalició i van aconseguir 6 escons. UV en tenia altres 6 i el CDS 10.
En la següent legislatura, la que començà el 1991, el CDS va passar de tindre l'11'36 per cent dels vots al 3'8 per cent i per tant es va quedar sense representació parlamentària. Fou el primer partit que es va coure en el seu propi caldo. Unitat del Poble Valencià, que havia trencat el pacte amb EU de forma matussera, també es va quedar en el carrer i aconseguí un resultat pobríssim en obtindre només el 2'7 per cent dels vots.
Després arribà la legislatura del 2003 i UV només va obtindre el 3'03 per cent. Tot i que amb retard, també provava la seua pròpia medicina. La mateixa que havia provat el CDS. Ja veuen, coses de l'excés de confiança.
Aquestes dades haurien de ser molt suggeridores per EU i per al Bloc. Per als dos.

5 Comments:

At 18:08, Anonymous Anònim diu...

Però voleu dir que encara mereix la pena que es faça el pacte? Glòria Marcos i el PCPV l'han cremat i ben cremat. Només les pressions externes podrien forçar a aquests il·luminats a canviar l'actitud (quelcom improbable) i, la veritat, signar una cosa així per obligació resultaria contraproduent.

 
At 09:24, Anonymous Anònim diu...

Per ser justos, cal dir que els dos diputats del CDS per Castelló, un del quals Pedro Gozalbo havia estat candidat a President de la Generalitat (l'altre era Carlos Laguna), van trencar la disciplina de vot i votaren a favor de la baixada del llistó electoral. Els hi va costar els càrrecs al seu partit

 
At 13:55, Anonymous Anònim diu...

Ara toca. Totes les experiències anteriors serveixen per millorar i es podria produïr un canvi de veritat si la intransigència i l'autoritarisme de G.Marcos i el PC no foren tan exagerats.

 
At 18:39, Anonymous Anònim diu...

San Pasqual Mollà, salvan's!

 
At 15:40, Anonymous Anònim diu...

Home, companys, acusar d'autoritarisme a Gloria Marcos, al PCPV i a Espai Alternatiu (perqué sempre s'oblideu d'ells) per haver guanyat una votació al Consell Nacional d'EUPV sembla una mica, aixó sí, exagerat. I acusar-nos d'intransigents per optar per un acord ampli (que incloga a ERPV) és una manera curiosa de raonar...
Esperem, en tot cas, que s'arribe a un acord. En això estem. Però si espereu que la solució vinga de San Pasqual Mollà, marginant a la majoria d'EUPV, esteu aviats...

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home