20 d’octubre 2006

EN BUSCA DEL PEDIGRI

Deixem les coses clares: els que defensem un pacte EU-Bloc ho fem des de la perspectiva que siga possible un canvi de govern a la Generalitat. Això, donada l'actual correlació de forces, només és possible si es transformen en escons el quatre per cent llarg de vots que sistemàticament aconsegueixen els nacionalistes i que es queden sense representació parlamentària a causa de la barrera del cinc per cent. La forma de burlar eixa barrera i de presentar una oferta sòlida de canvi és que EU-Bloc pacten una coalició preelectoral. L'altra condició imprescindible és que el PSPV millore significativament els resultats que va obtindre en les passades eleccions.

El que acabem d'esmentar es tradueix en l'existència de dos pactes, un entre EU i el Bloc, i un altre entre aquesta coalició i el PSPV, siga en la forma d'un govern de coalició, o d'un pacte de legislatura. Naturalment, si no s'aconsegueix el primer, no s'aconseguirà el segon.

Aquesta reflexió és molt important recordar-la al sector d'EU que sembla que ha de tapar-se els nassos per pactar amb el Bloc, un partit al qual acusen de falta de pedigrí progressista o, directament, de ser un partit conservador. Són el sector que considera imprescindible que la coalició EU-Bloc es complemente amb la presencia d'altres partits d'acervada tradició esquerrana, com Esquerra Republicana o, fins i tot, el PSAN. Això, segons ells, tindria un efecte compensador que els permetria pactar amb el Bloc amb menys fàstic. Pot ser, aquest és el fons del debat sobre el número tres de la llista d'Alacant. Perquè, quan es busca un independent que siga molt pròxim al Bloc, però que també siga acceptable per EU, el que està manifestant-se és l'exigència d'un nacionalista amb pedigrí de progre i no un filoconvergent.

No anem a entrar a fons en aquesta qüestió, però convindria advertir al sector esmentat que el marró que hauran de tragar-se a l'hora de pactar amb el Bloc és una cagarruta comparat amb el que hauran d'empassar-se, si arriba el cas, a l'hora de pactar amb el PSPV un programa possibilista per un limitat període de quatre anys. Que s'ho plantegen ja, perquè si no hi ha intenció d'arribar fins el final, és millor quedar-se en casa filosofant amb els esperits purs i traient brillantor al cul.

3 Comments:

At 16:54, Anonymous Anònim diu...

No hi haurà acord ja que el PC i Gloria Marcos no ho consentiran.
Prefereixen que continue el PP que haver de pensar en fer coses i deixar els discursos "revolucionaris" al mateix temps que sols pensen en els seus interesos personals.

 
At 19:39, Anonymous Anònim diu...

No sigues pessimista, al final faran l'acord per que saben que es poden quedar fora de les Corts i això si que fa pànic a EU.

 
At 20:02, Anonymous Anònim diu...

EUPV no ha tingut problemes en arribar a acords de govern amb el PSPV (junt al Bloc, en molts casos) sobre la base d'un acord programàtic. En tot cas, si aquest acord no fos possible per l'actitut del PSPV (per exemple, si no acceptés la moratòria urbanística, com no l'ha acceptar en el debat de la seua moció de censura), sempre tindriem l'opció de votar conjuntament un candidat a la presidència de la Generalitat sense governar conjuntament.
Cal deixar-ho clar: desplaçar al PP del govern és un objectiu fonamental (encara que no l'únic) per a EUPV. Però l'objectiu no és ocupar sillons governamentals, si no és per a aplicar, encara que siga parcialmente, un programa d'esquerres, sobre el qual hi ha, en principi, coincidència amb el BNV, els 2 Verds i ERPV. És a dir, ens interessa governar per a impulsar el nostre programa, no per a renunciar a ell.
En tot cas, no es pot confundir un acord preelectoral d'esquerres amb un acord d'investidura o un acord programàtic de govern, entre l'esquerra (EUPV, BNV, els 2 Verds d'esquerres, etc.) i el centre (PSPV) per a fer fora a la dreta (PP). Això solament serà possible si hi ha una opció forta i clara d'esquerres, capaç de mobilitzar a l'electorat d'esquerres evitant la seua abstenció. Sense això, l'abstencionisme d'esquerres o la seua dispersió continuarà donant la victòria al PP.
Cal deixar clar que EUPV no té por d'anar a soles (de fet, totes les enquestes ens situen per damunt del 5%), però volem el pacte perqué el nostre objectiu no és simplement romandre en les Corts, sinó aconseguir un grup fort d'esquerres que canvie la correlació de forces.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home