13 de novembre 2006

DONANTS I RECEPTORS

Si miren cap arrere i observem el camí recorregut veurem que està empedrat de xicotetes misèries. Podem analitzar-les fent un esforç d'equidistància, però la realitat és que EU ha posat més pedres que el Bloc.

Si EU no tinguera assegurat el cinc per cent, les coses haurien anat d'una altra manera, perquè hauria sigut una negociació d'igual a igual. I aquesta és la principal constatació: que hem sigut –i continuem sent- testimonis d'una negociació entre desiguals en la qual EU ha fet el paper de donant i el Bloc de receptor. Pagant, clar, que açò no és una ONG..

Hem dit que ha sigut una negociació entre desiguals perquè una formació té diputats i l'altra no. Però, a més a més, ha sigut desigual perquè EU ha manifestat des del principi una evident desconfiança ideològica envers el Bloc i ha volgut tutelar-lo, com ha posat en relleu tot el debat al voltant del número tres d'Alacant. No paga la pena que ho expliquem nosaltres perquè Rafael Pla ho ha fet millor que nosaltres en aquest mateix blog: (2-11.06)

"Però també som conscients que hi ha sectors dins del BNV que ideològicament estan més prop d'un nacionalisme conservador com el de CiU que d'un nacionalisme d'esquerres. Potser en aquest marc s'entenga millor què volem dir quan defensem que per a determinada posició en les llistes autonòmiques hi haja una persona nacionalista sobre la qual hi haja consens".

Es tracta d'un consens unidireccional, clar. O és que a algú li passa pel cap que el Bloc puga exigir-li a EU que consensue, per exemple, el número u de Castelló en base a que no li agrada la seua manera de pensar, o el sector d'EU al que pertany?

El que està clar és que en aquestes circumstàncies es pot esperar ben poca cosa. I el que és pitjor: si no s'aconsegueix aquest pacte, qui espera que puga ser viable un futur pacte amb el PSPV?

20 Comments:

At 13:47, Anonymous Anònim diu...

Per què l'anàlisi siga del tot redona només ha faltat dir que al PP estan de festa grossa. I amb raó!

 
At 14:28, Anonymous Anònim diu...

Jo, sincerament, quan he vist el títol de l'article, em pensava que això d'EU 'donant' i el Bloc 'receptor' es referia a una altra classe de 'donació' (i sense vaselina!).

 
At 16:58, Anonymous Anònim diu...

Sembla mentida i és cert.
EU i el BLOC estàn cada vegada més lluny del que demana la inmensa majoria de la gent de l'esquerra social i el valencianisme. Com ens volen representar?

 
At 17:36, Anonymous Anònim diu...

perdona, vols dir que la gent d'EU i el BLOC no formen part de l'esquerra social i el valencianisme?
Ja em disculparas, però estic un poc cansat de gent, que com tu, sap el que pensa una eterea massa social d'esqueres i valencianista, i no atorga cap representativitat a dues organitzacions que representen més de 250.000 ciutadans i ciutadanes, només perquè no fan el que ell creu que han de fer.

 
At 18:00, Blogger CapTallat diu...

Al darrer anònim.

Sinò ara, quan?: 790 signants, tots jòvens menors de 38 anys, i comptant.

Compromís pel canvi: 1015 signants, i comptant.

Eixa massa social d'esquerres i valencianista serà qualsevol altra cosa diferent de ser "etèria". Francament, això què ha passat és desmobilitzar el vot o, altrament, fer-lo malbé en voltes de possibilitar el canvi. S'ha de tenir la mirada tan curta perquè la por partidista (cabòries que si el Bloc es menja a EU i vice-versa) puga més que la por que em dónen els rapinyaires del PP i el meninfotisme del PSOE.

 
At 18:12, Anonymous Anònim diu...

Bé, escolteu, tampoc no s'acaba el món per les declaracions que ha fet Morera. El que està clar és que sense el BLOC no hi haurà canvi. Per tant si no és possible un acord que en un principi va il.lusionar molta gent però que ara causa més d'una decepció o frustració, el que ha de fer cadascuna de les organitzacions, és mobilitzar la seua gent, els seus militants i simpatitzants, amb l'objectiu de fer fora el PP, treballar pel canvi. Que sabem que junts podria ser més fàcil, no ho pose en dubte però tal i com estan les coses crec que no podem continuar marejant la perdiu. El meu objectiu és fer fora el PP. M'importa, sí el que puga passar a este País dins de 20 anys però davant l'emergència nacional en què ens trobem, no m'interessa la gent que em parla de què la seua política o la seua estratègia és a llarg termini. De què em serveix un País Valencià lliure i sostenible en el marc d'Estat Federal i d'una Europa socialista si ja no em quedarà ni País?

 
At 18:49, Anonymous Anònim diu...

Per tant, el que tocarà es fer veure als possibles votants del BLOC que el millor que poden fer és votar-lo perquè es passe la barrera del 5% i no es perden els vots. Objectivament, 15.000 vots més a EU no donarien tants diputats a l'esquerra com aquests 15.000 al BLOC que donarien l'accés a les Corts i un mínim de tres diputats. I no puc evitar fer un sofisma (jo, almenys, ho reconec).Això ens porta a pensar que si no hi ha pacte, i la millor manera d'optimitzar els vots serà votar BLOC, els companys d'EU (pel bé del País i per tirar el PP) quasi que animaran també a votar BLOC. I els primers beneficiats d'això (el PSOE), també es llançaran (pel bé del pessebre) a animar la gent a votar BLOC. O pretenen, com CiU, capgirar el resultat i tindre majoria absoluta? Que no ho veieu, ara va i resulta que el vot més útil serà el del BLOC!

 
At 19:03, Anonymous Anònim diu...

Què gran eres "un de l'horta", no et regalen un duro i demanes mil pessetes!.

 
At 19:26, Anonymous Anònim diu...

Amic Bernat, jo el que sí que demane és que deixen d'intentar vendre'ns burres.
FETS: 1) És evident que EU i BLOC es presentaran a les eleccions, junts o separats.
2) És evident que l'oferta d'EU al BLOC no és assumible per als nacionalistes i que no està disposada a facilitar que traguen cap (instituionalment parlant).
3) És evident que el BLOC pot rebaixar plantejaments inicials (no demanar 4 diputats, no ser cap de llista a Castelló, engolir-se el tercer per Alacant quan per pes electoral -EU: 46.000, BLOC: 30.000- i visualització de la força conjunta li pertocaria el segon), però no suïcidar-se com a organització (i deixem-nos d'hòsties tipus "pel bé del país", ningú ho està fent i no podem demanar a la part més dèbil en aquest merder que assumisca la totalitat de la responsabilitat i renuncie a uns mínims dignes "pel bé del país").
3) Si es presenta el BLOC tot sol, possiblement no arribarà al 5% però probablement no baixarà del 3 o 3,5%. No crec que els votants del BLOC se'n vagen en massa a EU, PSOE o ERPV. Una part potser sí, però que siga significatvia, no.
Per tant no és que no els regalen un duro i demanen 1.000 pessetes, és que els falta el canto de un duro per arribar a les 1.000 pessetes!

 
At 19:36, Anonymous Anònim diu...

Amic "un de l'horta", que sí, que tens raó a l'hora de descriure la situació. Que lo d'EU no té nom, però què farem... No volen saber res del Bloc i, el que és pitjor, no els importa que el PP repetisca. Diran tot el contrari, però eixa és la pura realitat. Ja s'ha vist.

 
At 21:24, Anonymous Anònim diu...

Qui li haurà pagat la campanya a EU? O més bé quan li hauran pagat per fer un desficaci com el que està punt de materialitzar-se? Haurà segut el de Astroc que va urbanitzar tot el terme de Canet d'En Berenguer amb un alcalde d'EU? EU fa pudor a campanya pagada pel capital inmbobiliari.

 
At 10:15, Anonymous Anònim diu...

EU és molt més que G.Marcos i els sectàris del PC encara que s'hagen imposat per un 56% en el seu congres.
S'ha de comptar amb EU. amb el BLOC i amb més gent com els Verds i altres. I cal fer l'acord per tirar al PP, per canviar les coses i per aturar el bipartidisme.

 
At 12:27, Anonymous Anònim diu...

No us enganyeu. Si no hi ha pacte hi haurà un forta abstenció, vots nuls i en blanc de protesta, i molt de vot útil cap al PSPV. Si això de tractar de ser didàctics amb la gent i contar-los el conte de la lletera no ha funcionat, el 2007 encara menys.

 
At 14:35, Anonymous Anònim diu...

Companys, tot l'enrenou està passant per dalt un fet cabdal: que aparentment el BNV no vol negociar. Si no, no s'enten perquè suspen i ajorna reiteradament les reunions amb EUPV. Sembla que el que vol Morera és que EUPV accepte les seues propostes i punt, sense reunir-se ni transaccionar res. Això, es mire com es mire, és una actitud de prepotència, tant més absurda quan es fa des de la feblessa.
Naturalment, és legítim fer crides a que el BNV vaja a soles a les eleccions, a veure si pujant una miqueta, ara sí arriba al 5% (si finalment el PSPV-PSOE traga amb la reforma de la Llei Electoral amb aquest 5%). Però això mateix ho ha intentat en moltes ocasions sense aconseguir-ho. Bé, si això és el que vol, està en el seu dret.
Si enlloc de voler desqualificar a EUPV des de l'anonimat a veure si així li lleven vots per al BNV (pur electoralisme) s'atingueren als fets, s'adonarien que el que ha fet EUPV és presentar una proposta per a negociar-la. Clar que es va haver de votar-la al Consell Nacional, quan una part d'EUPV feia públicament propostes diferents a les presentades per la Comissió Negociadora, de manera que sense un pronunciament del Consell Nacional no es sabia qué proposava EUPV. Després de la seua Assemblea ja està clar qui té la majoria i qui està en minoria, i per tant ja no hi ha cap confusió. Doncs bé, EUPV s'ha mostrat reiteradament disposada a consensuar el tercer lloc per Alacant. Però s'ha trobat sense interlocutor.
Per altra banda, no es pot contribuir a l'acord des d'un esbiaixament descarat. Al contrari del que s'ha dit, Morera sí ha qüestionat el perfil de la persona plantejada per EUPV per a número 1 per Castelló. Certament, en tant que el BNV no ha acceptat que el número 1 de Castelló siga ocupat per EUPV, és raonable que puga valorar el perfil d'aquest número 1. Però simètricament caldrà assumir que, en tant EUPV no ha acceptat que el número 3 d'Alacant siga per al BNV, també es raonable que vulga valorar el perfil d'aquest número 3; per al qual, per cert, la única proposta formalment presentada fins al moment és la feta per EUPV de Vicenç Romans, nacionalista i d'esquerres (deixant clar que aquesta proposta solament té sentit en el marc d'un eventual consens amb el BNV, doncs únicament en aquestes condicions Vicenç, persona pròxima al BNV, ha manifestat la seua acceptació; recordem, per altra banda, que aquesta proposta no va ser feta pública per EUPV, per tal com es volia, lògicament, consensuar-la abans, sinó que va ser filtrada a la premsa des de fora d'EUPV; en tot cas, des d'EUPV s'està obert a valorar altres propostes, però caldria que aquestes es presentaren, i preferiblement no en la premsa, sinó en la taula de negociacions en la que el BNV no sembla interessat).
En tot cas, EUPV ha deixat clar que no vol un pacte a 2, sinó un pacte ampli. En principi volia un pacte a 5, però donada la falta d'interés d'ERPV a accedir a les Corts Valencianes, sembla que el pacte possible seria entre EUPV, BNV, EV-PV i EV-EE. Mentrestant el BNV se ho pensa, i sense perjudici de restar oberts a que s'incorpore, potser convindria avançar amb les organitzacions Verds.
Bé, de moment tenim unes bones candidatures en les quals es conjuga veterania i joventut, i en les que ja hi ha independents, comunistes, nacionalistes d'esquerra i ecosocialistes:
Per València, Gloria Marcos, Mònica Oltra, Marga Sanz, Francisco García i Antonio Arnau
Per Alacant, Lluis Torró, Juan Antonio Hidalgo, Nefer Vives, Mireia Mollà i Miguel Ángel Pavón
Per Castelló, Marina Albiol, Carles Mulet, Vicente Babiloni, Isabel Fernández i Carmen Carreras.
Esperem completar aquestes candidatures amb homes i dones d'EV-PV, EV-EE, si és possible el BNV i tant de bó si s'incorporaren ERPV i altres forces, des del compromís de tothom amb "la defensa del territori, de la nostra llengua i cultura, del teixit econòmic i social i, molt especialment, de la tan urgent i necessària regeneració democràtica de la vida pública valenciana", com diu el Manifest de "Si no ara, quan?", enfront de l'urbanisme depredador del PP i els seus còmplices de l'Estatut de la vergonya.

 
At 17:12, Anonymous Anònim diu...

L'únic candidat que hauria de ser de Consens ha de ser el Cap de llista de la Coalició, la resta que cada partit pose els seus, però pel que sembla els d'EU voleu fer el que vos rote amb els vostres i exigir als altres que facen el que vosaltres voleu. Això no té ni cap ni peus.

 
At 17:34, Anonymous Anònim diu...

Jo també vaig signar contra les nuclears, a favor de les balenes, en defensa del bosc mediterràni, vaig adoptar un samaruc, i els Verds no es mengen un "torrao".
Molt bé, donem per bó el teu "referendum". Enhorabona has aconseguit 790 + 1015 i sumant. 2000 et va bé? 2837? Si eixos 2837 que és possible que voten al PSOE o a qui siga, volen un pacte d'EU i BLOC, fan bé en dir-ho. Però si totes dues formacions, que representen desenes de milers de ciutadans, finalment no volen pactar, no vol dir que donen l'esquena a res. Vol dir, que la militància (que és qui curra i ha de prendre les decissions) no està d'acord amb els teus 2837. Res més. Això no fa que les dues formacions deixen de ser els representants majoritaris d'una massa social d'esquerres i valencianista. El teu discurs és totalitàri

 
At 17:35, Anonymous Anònim diu...

Carles, el candidat a la Generalitat tampoc no s'ha consensuat. Si es fera un acord, sería Gloria Marcos. Ni això entenen els d'Eu

 
At 17:49, Anonymous Anònim diu...

Sé que no s'ha signat, però és l'únic que s'hauria de consensuar. Si jo el pacte ho haguera arreglat més fàcil.

Cap de llista consensuat, 1 escó pals verds, i la resta es reparteixen segons els vots del 2003, això seria un pacte just i democràtic, i no el que ens volen fer creure.

 
At 00:18, Blogger CapTallat diu...

Al que s'amagava en l'anonimat a les 17:24:

Mira, si vols que parlem de números, en parlem. Fins i tot estic disposat a parlar arrodonint-ho per davall. Comencem per dir que no sumem els signants del "Sinò ara, quan?" i els signants del "Compromís pel Canvi". Qualsevol persona amb nocions bàsiques de sociologia et dirà que, en el cas concret del País Valencià, perquè un sondeig tinga una mínima credibilitat representativa ha de ser un mostreig de 1500 persones, mínim. Els menors de 40 anys al País Valencià son el 40% de la població, aproximadament. Si un sondeig mínim és de 1500 persones, 790 signants representa el 40% del mínim. I si a sobre, sumes els 1020 i els 790, i els restes els que repetisquen, estigues bén segur que superen els 1500 signants.

Per tant, eixe nombre de signants és un mostreig prou representatiu dels votants el perfil del qual coincideix amb el votant d'EUPV. I si creus que un partit hauria de ser capaç de donar esquena a un sondeig que té una certa credibilitat representativa, és que gasteu el temps en mirar el melic en voltes d'aconseguir l'objectiu de governar al País Valencià, que per a això es voten als partits.

Per cert, t'agrairia que et contingueres d'excessos verbals injustificats com dir-me totalitari. És una mostra de menyspreu que no cal que ho exterioritzes, de la mateixa manera que estas menystenint a les persones que tenia una il·lusió dipositada en vosaltres que no vos el mereixeu. Fica-t'ho bé al teu cabecicubo, a vore si t'ho arrodoneix: són persones amb il·lusions i utopies, no simples números.

 
At 15:13, Anonymous Anònim diu...

En aquests moments hi ha com a mínim 2 candidatures a la Presidència de la Generalitat: Gloria Marcos per EUPV i Enric Morera pel BNV. Si hi ha acord, hi haurà una candidatura única, clar (i sembla que ningú ha qüestionat que l'1 per València siga d'EUPV i el 2 del BNV). Si no, cadascú seguirà amb la seua.

A captallat: no qüestione la "significativitat" dels signants del Manifest; de fet, me sembla valuós que la gent es comprometa a dir públicament el que pensa. Però com a matemàtic no puc acceptar que es considere als signants d'un Manifest com una mostra estadísticament representativa de res: per a que una mostra siga inesbiaixada s'ha de generar aleatòriament, no demanant voluntaris. Tot i repetint que considere molt respectables i dignes de tenir en compte a totes les persones que han signat els Manifestos, especialment als que ho fan des de fora de les organitzacions polítics involucrades (no tant als dirigents de les mateixes que van voler utilitzar-los per a pressionar a les seues pròpies organitzacions, la representativitat dels quals es mesura en la seua Assemblea i no en altre lloc).

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home