02 de novembre 2006

SERVIRÀ D'ALGUNA COSA ?

Seria absurd traslladar els resultats electorals de Catalunya al País Valencià, però és evident que la reedició del tripartit és una bona notícia per a nosaltres perquè neutralitza els intents del PP de presentar aquests tipus de coalicions electorals com una gàbia de grills. Clar que, amb el cinisme que caracteritza les panderoles que hi ha al melonar del govern valencià, intentaran fer-nos creure que els catalans són uns irresponsables.

Els catalans s'han pronunciat a favor de les polítiques catalanistes i de progrés. I ho han fet malgrat la polèmica substitució de Maragall per Montilla i els errors que han acompanyat la tramitació de l'Estatut. Al final però, s'han imposat les idees sobre les persones i s'ha sabut destriar el soroll mediàtic del fet que Catalunya ha aconseguit un Estatut amb bones expectatives de desenrotllament . Tot el contrari que ací, on els violins han substituït el soroll simplement per adormir-nos millor.

És d'esperar que des d'EUPV s'interprete correctament l'èxit d'Iniciativa per Catalunya. Ha sigut el premi al seu treball de consolidació del tripartit. Un reconeixement a Joan Saura per haver sabut fer d'argamassa del pacte en els moments més difícils. Al País València, la situació és més complexa perquè abans de fer un pacte postelectoral, caldrà fer-ne un preelectoral. EU està en la millor situació per jugar un paper vertebrador en ambdós pactes. O per fer-los inviables. Eixa és la seua responsabilitat i en l'Assemblea tindran una bona ocasió de fer una reflexió col.lectiva.

10 Comments:

At 12:54, Anonymous Anònim diu...

Una pregunta ICV-EUA es va presentar en solitari o en coalició amb algun altre partit?

 
At 13:24, Anonymous Anònim diu...

Fabio, quan vols dir? Ara o en passades convocatòries? Ara anaven tot sols (bé tan sols com vulguem qualificar la coalició ICV (Ex-Psuc i Verds) i EUiA (la marca, si fa no fa, d'EU Federal a Catalunya). El 1999, després de la separació traumàtica d'ICV de la matriu EU, ICV va anar en coalició amb el PSC a Girona, Lleida i Tarragona i sols a Barcelona (3 diputats). El 2003, i davant l'evidència del desastre, s'amigaren de nou i ICV-EUiA en tragueren 9, tot solets en totes les demarcacions.

 
At 15:51, Anonymous Anònim diu...

La coalició ICV-EUiA s'ha presentat, malgrat els atacs de Paco Frutos i el PC, amb molt bons resultats. I si es fa ja la coalició al P.V.?
Anim que resulta.

 
At 17:11, Anonymous Anònim diu...

És una lectura possible. L'altra que el conjunt de les forces del tripartit ha baixat en vots i diputats.
Ha guanya de forma clara i nitida la federació de CiU, tot i que no ha assolit els seus objectius i no pot governar en solitàri. Però no oblidem la devallada del PSC (que deixa de guanyar a Barna per primera vegada)i també d'ERC.
Un èxit el d'ICV-EUA. No cal discutir-ho.
Però sobretot, la mare de totes les teories. El tripartit va naixer després de les eleccions. I si ara torna a haver-n'hi, serà després de les eleccions.
I eixe acord, crec que ningú no l'ha discutit, ni a EU ni al BLOC. El que està en discussió és si encara és possible, útil, i engrescador un acord preelectoral. Tot un altra cosa. No emboliquem

 
At 23:51, Anonymous Anònim diu...

Efecivament, a Cat. el pacte tripartit fou postelectoral i, si n'hi ha ara, tornarà a ser postelectoral. I a mi, com a molts, el pacte del que es parla no motiva ningú a este alçades (com es preveïa).
Però, alto, a Catalunya sols deus salta una tanca de 3 pams d'alçada (fixeu-vos amb C's) i al nostre País, més xulos que un 8, cal saltar-ne 5.
Eixa falta de democràcia deu ser denunciada i evitada. El pacte és una de les formes per evitar-la, però segurament s'arriba tard i el pacte no alçarà un gat per la cua.
Però, això no vol dir que no es continue lluitant i, més fort que mai, per rebaixar-la, i és el moment d'arribar on faça falta.

 
At 08:35, Anonymous Anònim diu...

Hi ha una coalició posterior i una prèvia entre ICV i EUiA.
Els seus referents al P.V. son Els Verds de l'Entesa, EUPV i una gran part del BLOC.
Cal l'acord per fer fora al PP i no deixar les mans lluires al PSOE

 
At 14:22, Anonymous Anònim diu...

Caldria ser prudents abans de fer paral·lelismes entre Catalunya i el País Valencià. Cal recordar que:
1) El referent d'EUPV a Catalunya és EUiA.
2) El referent d'Els Verds del País Valencià a Catalunya és ICV.
3) El referent del BNV a Catalunya sembla ser CiU (si més no, Enric Morera ha participat en la seua campanya electoral).
4) El referent d'ERPV a Catalunya és ERC (bé, és una manera de parlar, realment hi forma part).

Per tant, l'homòleg de la coalició ICV-EUiA al País Valencià seria l'Entesa que es va presentat al 2003, amb magres resultats.

El tripartit a Catalunya ha tingut i té com a principal oposició a CiU (el PP allí és marginal).

És clar que la proposta de pacte l'estem fent en clau valenciana, i no catalunyesa: mai s'ens acudiria pactar amb CiU, ni abans ni després de les eleccions, més enllà d'acords democràtics genèrics per a barrar el pas al PP en Madrid o per a aprovar un nou Estatut. I al País Valencià, per a pactar amb el BNV estem obviant els seus lligams amb CiU (que per cert, curiosament s'ha pronunciat també a favor del nostre pacte, però en contra del balear), en tant que hem trobat coincidències programàtiques. No entenem com encaixa el BNV aquestes coincidències programàtiques amb el seu suport a CiU, però aquesta és la seua contradicció. En tot cas, en aquestes condicions no hauria d'estranyar a ningú el nostre interés en que el pacte abaste al nacionalisme d'esquerres homologable amb ERC en Catalunya, bé amb la seua organització al País Valencià (ERPV), bé amb persones en sintonia amb aqueixa posició política. Som conscients que al País Valencià el nacionalisme d'esquerres no està representat en exclussiva pel minso ERPV, sinó també per part si més no del BNV o per persones en el seu àmbit d'influència. Però també som conscients que hi ha sectors dins del BNV que ideològicament estan més prop d'un nacionalisme conservador com el de CiU que d'un nacionalisme d'esquerres. Potser en aquest marc s'entenga millor qué volem dir quan defensem que per a determinada posició en les llistes autonòmiques hi haja una persona nacionalista sobre la qual hi haja consens.
Esperem, en tot cas, que totes aquestes coses es puguen aclarir després de l'Assemblea d'EUPV...

 
At 15:22, Anonymous Anònim diu...

Se t'entén molt bé, Rafa. Es tracta de trobar quants més pretextos millor per a justificar la vostra postura, la de la meitat (més un poquet) d'Esquerra Unida: "no ens fiem de pactar amb el Bloc perque, ja ho veieu, són de dretes. Amb 2 escons en tenen prou. El tercer ha de tindre el nostre vist-i-plau, ja que nosaltres som els guardians únics de les essències esquerranes". D'això es tracta.

No us soporte. Fins mai.

 
At 17:56, Anonymous Anònim diu...

Si llegeixes bé, no he dit que el Bloc siga de dretes. Si fora així no l'hauriem fet cap proposta de pacte (ni amb 2 ni amb 1 escó). Però el que sembla cert és:
1) Que el Bloc no abasta tot el nacionalisme d'esquerres.
2) Que dins del Bloc sembla haver un sector nacionalista de dretes (actualment, pensem, en minoria).

En definitiva: nosaltres no som els guardians únics de les essencies esquerranes, però el Bloc tampoc és el guardià únic de les essencies nacionalistes (d'esquerres, els de dretes que puga haver fora del Bloc no ens interessen).

 
At 23:13, Anonymous Anònim diu...

Que no Rafa, que no. Que la vostra "proposta de pacte" no és tal. És només una pose, un "numeret", un representar que es vol el que en realitat no es vol. Dir una cosa però treballar per la contrària.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home