UNA BASSA D'OLI?
En la negociació que volen reobrir EU i el Bloc, Glòria Marcos està lligada pels òrgans de direcció a un acord excessivament concret i Enric Morera a una resolució indesxifrable. I no se sap què és pitjor.
El jeroglífic dels nacionalistes és aquest: "L'Executiva Nacional garantirà que, en els acords preelectorals que es formalitzen, el BLOC ocuparà el lloc que li correspon pel seu suport electoral a les darreres eleccions autonòmiques, quant a presència pública, imatge, protagonisme, llocs en les llistes –atenent els resultats en cada circumscripció- i altres àmbits". Aquest text fou aprovat per 108 a favor, 32 en contra i 4 en blanc. És a dir, per poc més del 66 per cent. Un percentatge que només es va aconseguir a base d'unir pedaços, com ho demostra la redacció finalment aprovada.
Qui ha seguit les negociacions del pacte a través dels mitjans de comunicació pot haver arribat a la conclusió que només hi ha persones contràries al pacte a EU i que el Bloc és una basa d'oli. Evidentment, no és així. I amagar-ho, tampoc serviria de res perquè tard o d'hora es veurà.
El cas més conflictiu és el de Castelló. Des de sempre. Però ara un poquet més, ja que l'elecció com a cap de llista d'EU de Marina Albiol alguns se l'han presa quasi com una provocació.
Si s'ha de fer el pacte, convé que siga el més aviat possible, perquè el mapa de coincidències i divergències el coneixen gats i gossets. Glòria Marcos no té res a perdre allargant les converses perquè l'ajuda a donar credibilitat a la seua voluntat negociadora i a culpar els nacionalistes del seu fracàs. Per contra, Morera pot quedar-se sense pacte i amb el partit potes amunt. Pagar un preu pel pacte, si. Pagar-lo a costa de res, no.
26 Comments:
Hola amics amigues de bloc-eu, a vore si em podrieu afegir als vostres enllaços gràcies.
http://tripartitvalencia.blogspot.com/
Pere Boix
Politoleg
ALACANT ÉS IMPORTANT! Jesús Cabello, Toni Arques, Lluís Falcó, per favor: sentiu el clam de canvi d'un poble, sobretot, però, d'una nova generació que vol regenerar Alacant i el País Valencià. No ens decebeu. Gràcies a la bestreta. Més a la meua bitàcola.
Enhorabona, de les tres pàgines que tenen com tema el possible pacte de progrés, sou la gent que feu esta, els que més vos ajusteu a la realitat, supose que fruit de la pluralitat que sembla que representeu.
L'Executiva Nacional del BLOC de dimarts va acordar per unanimitat fer pública la voluntat d'explorar les possibilitats de l'acord preelectoral (i m'agrada subratllar això perquè tinc el convenciment que després de les eleccions ens posarem ràpidament d'acord si és possible sumar per guanyar al PP), deixant clar quin és el nostre posicionament. I el posicionament és el que definiu com jeroglífic.
Jo no sóc Champolion, però diria que la Pedra Rosseta del jeroglífic és "la capçalera de llista per Castelló".
L'anàlisi que feu a esta entrada crec que és el correcte. D'eixes 108 persones que votaren a favor d'eixe acord, algunes (bastants pel que jo recorde) van ser força crítiques i van advertir, que essent partidàries d'un pacte, no avalarien qualsevol pacte. I no ens enganyem, els mínims estan més que clars. El tema d'Alacant està clar, i el de Castelló encara més.
I és lògic, i és just.
Per tant, efectivament al BLOC hi ha gent que no som partidaris del pacte, però que acceptem disciplinadament la proposta de la majoria del partit. I gent que no accepta qualsevol pacte.
Cosa que es va fer palesa en el darrer Consell Nacional, en rebutjar de forma aclaparadora la proposta d'EU. De fet, ni un sol delegat ni delegada la va acceptar. La gent votà favorablement a continuar negociant tot i rebutjar la proposta, un grup s'abstingué, i un altre minoritària votà en contra. Però els que votaren en contra i els que s'abstingueren, van fer públic que eren contraris a l'acord, però que no votarien favorablement una resolució que diguera que calia seguir negociacions. Per tant, en això el BLOC si que tingué unanimitat; ningú no va acceptar la proposta d'EU.
La direcció ho sap. Tots ho sabem, i si algú no ho sabia, ara ja ho sap.
Òbviament, la redacció del mandat del Consell Nacional del Bloc és ambigua. I ho és de forma conscient i deliberada. Una cosa és establir un marc per a la negociació (Bloc) i una altra fer una resolució tan encotillada i amb uns límits tan marcats (EU) que no donen marge de maniobra possible: o tragueu, o res!
I en això estan!
I és lògic i comprensible que el Bloc de Castelló s'enfile per les parets! Hi tenen més vots, més representació institucional i més presència pública que EU i EU pretén encapçalar la llista i, a més, que l'encapçale una absoluta desconeguda per a l'electorat de Castelló (sense posar en dubte la capacitat de la xicona). És que s'han tornat bojos o què? O, si som malpensats, no deuen voler que desmobilitze fins a tal punt l'electorat que només pretenguen traure'n un per Castelló i que siga d'EU, veritat?
Com diu, encertadament, Nomdedéu, ni és lògic ni és just. Per tant, si cal pactar que es pacte, però des de la igualtat, no des de la submissió; des de l'equanimitat, no des de la prepotència.
Cap pacte serà millor que un pacte humiliant.
Perquè en EU han pensat amb quines ganes treballarà la militància i els simpatitzants del Bloc per fer que triomfe una opció que els ha menystingut, que els ha negat el pa i la sal?
Aixar arrere, a vegades, no és de covards, com fa la dita "rectificar és de savis". Es vendria bé a l'opinió pública. I, sobretot, respondria a la lògica i seria just.
Açò és el que pensa del Bloc de Castelló la xiqueta que EU ha triat per encapçar-la la seua candidatura per aquella circumscricpió.
"Des de tots els àmbits, socials i polítics, de l’esquerra hem rebut ànims per tirar endavant el projecte. Això sí, amb l’excepció del Bloc de Castelló. On Nomdedéu, Porcar i companyia no estan disposats a variar una coma la seua estratègia de frontissa entre populars i socialistes. D’ahí la seua insistència en esgrimir percentatges que, desgraciadament, no representen res i que empenyen el seu partit a una nova desfeta, pot ser aquest cop la definitiva."
Així les coses, quina credibiltat tindria a Castelló una candidatura conjunta EU-BLOC encapçalada per eixa ment preclara que demostra Albiol? Cap ni una. I Glòria Marcos ho sabia quan la va proposar perque l'Assemblea del seu partit l'elegira enfront de Cardona (partidari del pacte amb el Bloc) i Mulet.
Grauer, has oblidat dir que això de Marina Albiol va aparéixer al'Periódico Mediterráneo' de Castelló el 3 d'octubre, fa quatre dies.
És curiós que diga que el Bloc no està disposat a "variar una coma la seua estrategia". Com tots sabeu, EU està mostrant un joc de cintura envejable en tot el procés negociador...
Diu el mort al degollat, qui t'ha fet eixe forat!
si vols saber quina és l'estratègia no has de fer més que mirar el bloc personal de Carles Mulet, número dos de Marina Albiol i del corrent EiP.
Allí explica pequè no s'ha de cedir el cap de llista.
http://carlesmulet.blogspot.com/2006/07/sobre-el-pacte-amb-el-bloc.html#links
Mireu, jo sóc militant del BLOC, de sempre. I vist el que està passant a Esquerra Unida, m'estime més que el meu partit no pacte. Ja sé que ens juguem el País, que quatre anys més del PP serien desastrosos però creieu que Esquerra Unida vol un canvi? En una situació com la que estem, com es desfà alegrement de gent com el Cardona, el Ribó (ja sé que s'ho volia deixar però té tiró i podria haver encapçalat la llista de València i després haver renunciat), o la regidora de València per posar un exemple? Com s'atreveix a posar una candidata a Castelló que el primer que fa es atacar els seus futurs aliats? I una altra cosa, algú sap que s'ha fet d'Isaura Navarro que fa setmanes que sembla segrestada?
Hi he anat i només hi he pogut llegir faramalla.
El moment més impagable és quan Mulet fa: "el treball que han vingut fent els nostres diputats autonòmics per Castelló, no pot quedar en un no-res; no es tracta d’un assumpte d’orgull, sinó també de reconeixement a un excel·lent treball i de confiança de la gent que ens ha votat".
Hòstia, per a confiança i reconeixement a la faena feta per Cardona la que li han donat els seus impedint-li que torne a ser cap de llista tot i que estatutàriament era possible!!! Amb amics ('compañeros') així, no calen enemics.
Pel que fa als arguments de pes electoral Mulet diu: "L’únic argument és que en les autonòmiques passades (2003), la candidatura del Bloc va obtindre 4000 vots més a la província". Bé, i en el 1999 en va tindre, també, 3.000 més. Poden fer tots els sofismes que vulgueu (p. ex. que la distància entre la gent que va optar pel Bloc o EU el 2003 va augmentar un 25%, de 3.000 a 4.000 vots).
Bé, EU de Castelló pot pegar-li les voltes que vulga i fer-se totes les palles en sec que li abellisquen però la cosa és clara. Ah! i al meu poble sabeu qui mana: el PP (4 regidors), amb el suport del Bloc (2 regidors, que molt de dretes no són) i, redoble de tambors..., d'EU (1 regidor)!!! Tot per a evitar que governara el PSOE, que n'havia fet de molt grosses. Per favor, no insulteu la intel·ligència barrejant casos concrets de política municipal per a justificar segons quines coses!
Totes les coses es poden argumentar.
Per exemple, si EU és el primer partit dels possibles a pactar seria raonable que ocupara els primers llocs. També és raonable si es miren les votacions per circumscripció i el BLOC demana el primer per Castelló.
Si tot és raonable, quin és l'argument per adoptar una decissió?.
Poden ser molts i jo us propose un: si ara el BLOC no te representació i amb l'acord aconsegueix entrar a les Corts és un guany. Si EU assegura la seua representació i pot augmentar també guanya i si els verds mantenen la seua representació també guanyen. Aixó faria que la proposta que el BLOC tinga el 2 en Castelló, el dos en València i el 3 en Alacant siga acceptable per tots. Si es vol l'acord, clar.
A un de l'horta: No serà, per casual, el teu poble, Puçol?. Perquè si és així, el teu exemple és encara més "sui generis". L'alcalde és d'EUPV, governa amb el Bloc i amb el PP. I no només això, sinó que, a més, l'alcalde és un dels principals aliats del sector de Glòria Marcos al si de la organització. Si això pot passar a un poble, ¿per què no pot passar al País Valencià?.
Com a simple elector me la sua de quin partit siga el primer de llista, sempre i quan puguen eixir els dos i tant de bo un tercer... Per això trobe que més enllà de disputes partidistes caldria una mica de sensatesa i analitzar -i argumentar- quina seria la millor candidatura per treure els millors resultats possibles, que al remat és el que infititament ens interessa més als electors d'ambdós partits, que el nostre vot siga útil per desbancar el PP i condicionar un canvi d'esquerres i nacional a la Generalitat.
Algú diu alguna cosa amb trellat.
A vore si jo en dic un altra. El dos per Castelló no ix ni de conya! I menys amb Marina de cap de llista.
Jo si he llegit a Mulet, i explica "sensu contrario" el que s'ha de fer si EU encapçala, que és no anar a votar i esperar que els del BLOC voten tots intentant arribar al segon (el d'ells). Ho diu clar. És tan matusser que ho explica dient que això és el que faria el BLOC, però tothom ho enten tot.
Més encara, l'única vegada que s'ha intentat una coalició a Castelló es perderen el 40% dels vots que tenien les dues formacions per separat. I això que aleshores a Castelló no es duien tan a matar com ara. EiP a Castelló brama contra el pacte. El BLOC a Castelló brama contra el pacte. El PCE a Castelló brama contra el pacte. I Cardona que volia el pacte, brama sol al water de casa on l'han confinat el seus.
Ací el pacte no és creible, i no engresca. Ho sento molt, el dos no ix ni volent. I a sobre, la majoria dels suposats electors ni ho volen. Eixa és la cosa.
Revisa't la teua informació sobre Puçol. L'alcalde no és del sector de Marcos, és del sector de Bort i Cardona, anava en la seua llista a la darrera assemblea.
com els acudits vells. "sin comentarios"
http://photos1.blogger.com/blogger2/7937/4564/1600/marina.2.jpg
A l'anònim del 10:38: Gràcies per la correcció. Ja m'extranyava a mi el gran esperit pactista de Bustos a Puçol si és del sector de Marcos. Els miracles no existeixen, definitivament.
L'URL correcte del post al blog de Carles Mulet és http://carlesmulet.blogspot.com/2006/07/sobre-el-pacte-amb-el-bloc.html
L'URL correcte del post al blog de Carles Mulet és
http://carlesmulet.blogspot.com/2006/07/
sobre-el-pacte-amb-el-bloc.html
(tot seguit, clar; a l'enviar-ho es tallen les línies massa llargues)
Quan Marina Albiol deia que "no estan disposats a variar una coma la seua estratègia de frontissa entre populars i socialistes" es referia a una qüestió de fet: el BNV està governant amb el PP a Castelló. En aquestes condicions, no és estrany:
1) Que qui dirigeix el BNV a Castelló no vulga el pacte amb EUPV; en aquest context s'enten que plantege com a irrenunciable el número 1 per Castelló, que sap de sobra que EUPV mai pot acceptar.
2) Que la gent d'EUPV de Castelló tingués reticències envers el BNV. Tanmateix, aquestes reticències no els impedeixen assumir la proposta global de pacte. Ja que s'han citat unes declaracions de Marina de fa més d'un mes, haurem de citar també les seues recents declaracions: “amb qualsevol dels dos candidats que en aquests moments es disputen el segon lloc de la llista de coalició per Castelló m’entendré perfectament”.
Pel que fa a l'actual alcalde de Puçol, Juan Manuel Bustos, cal recordar que va plantejar una moció de censura junt amb el PP i el BNV en contra de la posició de la direcció d'EUPV, i en aquest context va abandonar EUPV abans de signar la moció de censura, convertint-se per tant en un trànsfuga. Messos després va demanar el seu reingrés en EUPV i se li va concedir, cosa que considere una greu errada. En tot cas, i en la línia d'altre missatge, seria Josep Bort qui hauria d'explicar per qué portava un trànsfuga en la seua llista per al Consell Polític (encara que, tot hi ha que dir-ho, en una posició de no sortida).
En aquestes qüestions no es poden fer bromes: s'ha repetit que cal pactar per a fer fora al PP del govern, i alguns hem afegit que sí però no solament, sinó per a fer una altra política, d'esquerres, ecologista i valencianista. Però en tot cas fer fora al PP del govern és imprescindible, i aquesta perspectiva és incompatible amb pactes locals de govern amb el PP. Des d'EUPV he denunciat i condemnat sempre aquestes actuacions (veure la web enllaçada), i espere que tothom que defensa el pacte actue de la mateixa manera.
Rafa, habtualment és un gust llegir els teus arguments, per això fa pena que tingues que caure en la mentida i les mitjes veritats per a justificar el que no té defensa.
1.- És fals que el Bloc governe a Castellò amb el PP. Explica bé les coses. Res de governar.
2.- És fals que Busto (no Bustos), siga un trànsfuga. Mai no ho ha sigut i, a més, sempre ha comptat amb el recolzament de la majoria del seu col.lectiu local.
I que l'Albiol hs fet noves declaracions? Clar, ja l'heu alliçonat vosaltres perque no diga el que realment pensa (i va escriure fa unes setmanes).
Que no volen pactar amb el Bloc. Mai heu volgut. I tot el vostre esforç passa per aparentar que voleu el que no voleu per a no quedar com a responsables de beneficar, objectivament, les possiblitats electorals del PP el pròxim mes de maig.
Rafa Pla trencant el vot de silenci sobre el pacte que ha imposat la nova direcció d'EU com a consigna! Malament, doncs, han d'estar les coses perque algú com ell es bote la disciplina de partit.
Vos deixe l'enllaç a una noticia de la web municipal de Puçol que demostra que la cúpula d'EUPV (amb Glòria Marcos al capdavant) recolza el seu alcalde. Per tant Rafa Pla menteix i confon els seus desitjos amb la realitat quan diu que Busto és un trànsfuga.
http://www.pucol.nu/asp/
noticias.asp?m=1&ac=ns&id=2006-239&len=v
1) Bé, si el que fa el BNV a l'Ajuntament de Castelló no és governar amb el PP, podeu explicar qué es el que fa exactament per a sortir de dubtes. Perqué el cert és que en la web de l'Ajuntament de Castelló podeu trobar, en http://www.castello.es/generico.php?
cod1=5&cod2=62 , l'Equip de Govern, on figura un regidor del BNV junt als del PP (no hi figura cap del PSOE).
2) Segon el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, trànsfuga significa "Persona que abandona el seu partit per incorporar-se al partit contrari". Ara bé, la definició de partit és, segons el mateix diccionari, "Conjunt de persones que segueixen i defensen una mateixa opinió, una línia de conducta, etc.". És a dir, no fa referència exclussivament a una organització (tot i que és un fet que Bustos va abandonar EUPV quan va presentar la moció de censura), sinó a una línia de conducta. En aquest sentit, no puc deixar de considerar un trànsfuga a un regidor que després de presentar-se a unes eleccions amb una formació política que es va comprometre a no permetre, ni per acció ni per omissió, que governés el PP, finalitza pactant amb el PP una moció de censura.
El que ja és el colmo es que es vulga presentar com a prova que EUPV suposadament recolze a Bustos... la web de l'Ajuntament de Puçol que dirigeix el mateix Bustos, traguent conclussions desmesurades de la presència de determinats dirigents en una determinada sessió de l'Ajuntament. Fins i tot en la referència a una conversa amb ells, extrapola el reconeixement que la política del PSOE local no fos progresssista a un suposat suport que no pot deduir-se d'aquest reconeixement.
En tot cas, i precisament perqué no pretenia enganyar a ningú, ja vaig explicar que Bustos havia estat readmés en EUPV, readmissió de la que ja vaig dir discrepava. Però això no pot esborrar els fets de les condicions en que es va produir la moció de censura, que de cap manera va tenir el suport d'EUPV en el seu conjunt. Que és el que jo argumentava, ni més ni menys.
Pel demés, no es tracta de cap "pacte de silenci" respecte al pacte, sinó d'una elemental prudència envers les negociacions. I si he hagut de sortir al pas davant les argumentacions que provenien del BNV de Castelló, explicant el context polític en el qual es produeixen, vull remarcar que volem pactar amb el BNV en el seu conjunt, inclós el de Castelló. En això Marina, jo i la direcció d'EUPV tenim exactament la mateixa posició, per molt que els que treballen en contra del pacte s'empenyen en dir el contrari.
Les tràgales i les "milongues" no deixen d'enterbolir les possibilitats de l'acord que al final passa per que en EU es deixen de prepotencia i en el BLOC de filosofies.
Publica un comentari a l'entrada
<< Home